Lifehack: förbättra din ekonomi

Vilken slags ekonomi som du har beror inte bara på lön, ute också hur du använder din tid och dina pengar. Du ska nu få tips på hur du kan förbättra din ekonomi genom att förändra ditt tankesätt.

Sämre eller bättre ekonomi

Det finns många anledningar till att människor har olika mycket pengar på banken: utbildning, arv, bostadsområde och familjesituation. Samtidigt finns det också tydliga skillnader på hur många välbärgade personer och personer med sämre ekonomi tänker.

Tid

Hur värderar du din tid? Tid är något som alla har lika mycket av, men ändå hanterar vi den olika. Självklart påverkas vi av stress, småbarn och svåra arbetskamrater, men hur du ser på tiden påverkar likväl hur din ekonomi ser ut. Välbärgade personer värderar tid högt – tid är pengar. De frågar sig hur de kan använda tiden på bästa sätt. Ett sätt att spara in tid är genom att både köpa och förnya dina recept på nätet och sedan få dem hemskickade till brevlådan – din tid är dyrbar. Många personer med sämre ekonomi tänker inte på tiden på samma sätt. Det är lätt att hamna framför sociala medier, Youtube eller Netflix efter jobbet. Plötsligt har det gått tre timmar av din tid. Tre timmar som inte kommer igen. Det är inget fel med underhållning, men om du vill göra något av ditt liv måste du fråga dig vad du verkligen gör med din tid! Välbärgade personer lägger tid på att lära sig saker: språk, spela instrument, fördjupa sig inom intressen, läsa om ekonomi eller bra biografier; läsa in en extra kurs på universitet på distans.

Mål

Personer som lyckas med sina mål gör det inte genom att de bara råkar vara sådana – de lyckas med sina mål för att de skapar delmål. Istället för att tänka att du vill komma i form, så ska du tänka igenom vägen till att komma i form och skapa möjliga delmål. Detsamma gäller ekonomi: istället för att hoppas på lönehöjning bör du medvetet besluta dig för att betala av smålån och göra upp en plan på hur du ska lyckas. Vägen till de stora målen går alltid genom att uppfylla små mål, steg för steg.

Budget

Utan budget har du ingen möjlighet att verkligen påverka din ekonomi. På sätt och vis måste du tänka på din ekonomi som ett förtag: Inkomster, kassaflöden och utgifter. Personer med bra ekonomi har koll på både utgifter och inkomster, samt också en buffert på sparkontot. Oavsett vilken inkomst som du har kan du göra en budget och förbättra din ekonomi. Det som du främst ska satsa på är att minska dina utgifter och skaffa ett sparkapital. Gå in på ditt bankkonto och se hur du spenderar dina pengar. Välj sedan att lägga undan en summa varje gång lönen kommer på ett särskilt sparkonto. Jämför inte din ekonomi med andras, utan förbättra din ekonomi utifrån din egen situation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *