Lifehacks för föräldrar

Lifehacks, d.v.s. små vardagsknep som gör en förberedd och/ eller förenklar livet, är bra att ha för alla som har en stressig vardag eller bara vill leva livet lite smartare. Några som brukar ha fullt upp är heltidsarbetande småbarnsföräldrar, så här kommer några smarta föräldrahacks.

Ha alltid med snacks och dricka

Barn kan bli hungriga och törstiga när som helst. När man är på språng är det inte alltid så lätt att tillfredsställa hunger eller törst, så att alltid vara förberedd är a och o. Det är förresten inte bara barnen som behöver snacks eller dricka, en förälder med sömnbrist i lekparken kan behöva en extra energikick efter en lång arbetsdag. Tips på snacks att ta med är energibarer, lättsockrade kex, torkad frukt men även t.ex. havrefras och liknande kan vara bra. Frukt är självklart bra men inte så hållbart. Se till att alltid ha ett litet förråd liggande i vagn, skötväska eller jobbväska. Drickor som håller länge är tetradrickor som Festis, Mer eller Smakis. Ett extra lifehack för just tetradrickor är att fälla ut flikarna på sidorna av tetradrickan och be barnet hålla i ”vingarna”. Då undviker man den annars vanliga vätskedusch som uppstår när barnet klämmer för hårt på förpackningen.

Låt barnen vara med

Med småbarn i huset tar sysslorna aldrig slut. Det är svårt att hinna umgås med barnen när man ständigt måste tvätta, diska och laga mat. En lösning är att låta barnen vara med när man arbetar hemma. Barnet kan t.ex. ta ut tvätten ur tvättmaskinen, en strumpa i taget, medan man hänger tvätten. Skära gurka kan man göra med en lagom vass kniv vilket fungerar när man ska laga mat, liksom att duka eller ta fram en kanna vatten. Även ett litet barn kan hjälpa till att plocka ihop leksaker. Ha en stor korg stående i varje rum för att lättare få undan leksakshögarna på kvällen. Sortera fint kan man göra någon annan gång. Det blir mycket roligare för den vuxne att ha lite sällskap i sysslorna, om än lite stressigt ibland när barnet blir kreativt i utförandet. Barnen får på ett enkelt sätt lära sig lite om hur man sköter ett hem och framförallt får man möjlighet att prata och umgås. Vissa sysslor, som större reparationer och liknande, kanske man varken kan eller vill utföra själv och då kan man med fördel ta in professionell vuxenhjälp.

Köp tjänster

Har man ont om tid och kunskap rekommenderas att man köper alla hushålls- och underhållstjänster man kan. Ta hjälp med trädgården, vardagsstädningen och beställ hem mat på nätet. Den småbarnsfamilj som ska flytta bör absolut ta hjälp med flyttstädning som går att beställa i hela Sverige, från Kiruna till Ängelholm. Det är nog med att försöka hålla undan barnen från flyttkaoset och få ihop all administration. Även hjälp med själva flytten rekommenderas varmt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *